Bronnenonderzoek

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 13:14

Onderdeel van de speurtocht naar feiten en wetenswaardigheden over met name de eerste jaren na de terugkeer van de mariniers in "Savaneta Camp" aan het begin van de jaren vijftig was een bezoek aan het Mediacentrum Defensie en het Nationaal Archief op 20 en 22 februari.

Na een hartelijk welkom door de heer Brouwer van het Mediacentrum Defensie, die ook een werkplek voor twee ter beschikking had, werd het tijd onder in de kast te duiken.  Daar lagen nog gebundelde jaargangen (1950 - 1990) van de "Alle Hens"   ter inzage die het nodige interessante materiaal opleverde. Deze jaargangen zijn (nog) niet gedigitaliseerd en door de veelvuldig voorkomende advertenties voor zware shag en bier is er waarschijnlijk geen redacteur meer te vinden die zich daar nog aan wenst te branden. Wij, de uitgever en de fotoredacteur, kwamen al snel tot de ontdekking dat het niet zo'n eenvoudig klusje was. Ondanks de meegebracht Flatbed scanner en smartphone met de nodige software was het niet alleen qua omvang even slikken maar het resultaat was ook niet echt om over naar huis te schrijven. Hoewel het niet de bedoeling is om complete artikelen uit een magazine te knippen en in het herinneringsboek te plakken vraagt het verzamelde (foto)materiaal zeker nog om een nabehandeling. In de wetenschap dat we altijd welkom zijn voor een vervolg toch met een voldaan gevoel naar huis om de verzamelde data te ordenen. Naast informatie over de Marinierskazerne Savaneta was er ook voldoende materiaal aanwezig voor één van de andere projecten van Uitgeverij Klus op Dek.

De ontvangst bij het Nationaal Archief was vriendelijk maar vooral zakelijk. Na het aanmaken van de toegangspassen en een  'lesje huisregels' moest de "bagage" in een kluisje. Na nog een keer gecorrigeerd te zijn door een zaalwacht mochten we dan uiteindelijk de leeszaal in om daar bij de balie de vooraf bestelde archieven in ontvangst te nemen. Een serveerwagen vol met grote dozen waar de scheepsjournalen in worden bewaard en een aantal kleinere dozen waarin weer systeemmappen zitten met de notulen van vergaderingen en aanbiedingsbrieven met de "rapportage van verrichting " van de verschillende jaren. Het doorspitten van deze in het algemeen saaie documenten levert echter ook "smakelijk leesvoer" op. Hoewel één en ander in de juiste tijdsgeest moet worden gezien zijn een aantal zaken, zeker voor ingewijden, in de loop der tijd nauwelijks veranderd. Documenten die in het Nationaal Archief te vinden zijn behouden niet allemaal hun oorspronkelijke classificatie. Openbare archiefstukken mogen gefotografeerd worden. Beperkt openbare archiefstukken mogen niet gefotografeerd worden en worden dan ook in een separaat gedeelte ter inzage gegeven. Na de ervaring met de scanners in het Mediacentrum werd het materiaal van het Nationaal Archief uitsluitend gefotografeerd.

Zoek Uit
PDF – 542,5 KB 89 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Piet Jansen
7 maanden geleden

Goed bezig Jan, ik ben zeker benieuwd naar het uiteindelijk resultaat.
Tja, en het houdt je van de straat.
Veel succes.
Piet